Behandelvormen

Mijn werkwijze is altijd ‘op maat’ en kán 1 of meer van onderstaande behandelingen/massagevormen omvatten. Je hoeft dus niet persé een keuze te maken uit onderstaande behandelingen.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage, ook wel Zweedse massage of klassieke massage genoemd, is ideaal om de spieren te laten ontspannen en je hoofd daardoor rust en ontspanning te geven. Ik masseer met een olie naar jouw keuze, evt. met een toegevoegde essentiële olie met geur, welke extra kan bijdragen aan een prettig ontspannend gevoel.

De ontspanningsmassage bestaat voornamelijk uit rustig uitgevoerde strijkingen en kan goed gecombineerd worden met andere ontspanningsmethoden zoals pulsing.
Juist respectvolle aanraking, het liggen en het ‘eindelijk kunnen en mogen ontspannen’, kan spanning losmaken die zich op verschillende manieren kan uiten,  zoals (tijdelijke) toename van spanning in je spieren, trillen, emoties, vermoeid voelen, geen zin om iets te zeggen etc.

Behandeling bij stress, overspanning en burn-out

Therapeutische en coachende vorm van behandelen van fysieke, psycho-somatische en psychische klachten. Deze behandelingen zijn volledig afgestemd op wat jij nodig hebt of waar je ‘last’ van hebt op het moment dat je in de praktijk bent.
Massagetherapie, gesprek & lichaamsgerichte coaching worden gecombineerd.

Doelen van deze behandelingen o.a.: chronische stress verminderen, verlagen stresshormonen, duurzaam lekkerder in je vel zitten, weten wat je zelf kunt doen bij stress, angst of onrust, evenwicht en balans in je dagelijks leven.
Deze behandelingen bestaan doorgaans uit een mix van allerlei technieken of methoden met als doel letterlijke ont-spanning, het loslaten van mentale en fysieke spanning.
Voor iedereen is het verschillend wat ‘ontspannend’ is en wat ‘rust’ is en hoe je deze doelen kunt bereiken. Een greep uit de technieken:
– klassieke ontspanningsmassage, pulsing, mobilisatie van schouders of heupen om emotionele spanning en spierspanning los te laten,
– stevige, niet pijnlijke knedingen van spieren, focussen op bepaalde gebieden in je lijf (zie haptische massage), deep-tissue-technieken,
– body-scan zittend of liggend, ademhalings-en ontspanningstechnieken, acupressuur-punten helpend bv. bij hyperventilatie, onrust en stress

Haptonomische massage

D.m.v. aanraking bewust worden van je lichaam en de signalen die jouw lichaam je geeft. Spierspanning bv. in je schouders, kaken, hoofd, een drukkend gevoel op je borstbeen, ervaar je misschien al in je dagelijks leven. Deze signalen kunnen je iets te zeggen hebben. Deze massage is een zachte manier van massage en aanraking, het gaat over ‘voelen’ en bewust worden.
Bij mijn manier van begeleiden en coachen ‘gebruik’ ik de basisbeginselen vanuit de haptonomie.
Geïnteresseerd in achtergrondinfo over haptonomie? De website van Tilly Spoor, Praktijk voor Haptonomie Rijswijk, geeft een beeld.
Tilly en ik werken met elkaar samen, verwijzen cliënten naar elkaar door en kunnen jou samen begeleiden indien dat gewenst is.

Soms voel je je niet lekker maar weet je niet wat er is of lukt het niet om te ontspannen. Je merkt wel dat je spanning vasthoudt in je spieren maar je kunt de spanning maar niet loslaten.
Als je wilt ervaren, voelen en je bewust wilt worden van hoe het met je gaat en wat er aan die evt. spanningen ten grondslag ligt, dan kan de haptonomische massage je veel brengen.
Ik begeleid jou bij het voelen en ervaren van bv. aanspanning en ontspanning in je lijf, vraag je wat het doet of we zijn juist stil tijdens de behandeling en praten later na.

Sportmassage

Knedingen en stevige strijkingen op een sederende of activerende wijze, kunnen bijdragen aan een goede bloedsomloop, het laten verdwijnen van spierknopen, het geven van rust in je lijf en natuurlijk ook mentale ontspanning.

Triggerpoint-therapie

Een methode om (chronische) pijnklachten en spierspanningsklachten te verminderen. De pijn of spanning in je lijf kan van knopen in de spier komen, ter plekke, maar het kan ook dat je pijnklachten voortkomen uit triggerpoints in andere delen van je lichaam.

Misschien ken je het wel van de fysiotherapeut; vaak worden triggerpoints met “dry-needling” opgeheven. Voor sommige mensen is dat te spannend/eng of ongewenst. In mijn praktijk behandel ik triggerpoints met mijn handen of elleboog.
Bij deze op fysieke klachtgerichte behandelvorm is het belangrijk dat je jezelf ook behandelt bv. met een tennisbal.
Consult over hoe je dat moet doen, evt. naslagwerk op papier of per e-mail is incl. jouw behandelingen. Het effect blijkt een stuk groter als we goed samen werken!

In dit filmpje uitleg over triggerpoints https://www.youtube.com/watch?v=sltGyJvbvWw

Hoofdpijn-massage

Hoofdpijn kan voortkomen uit spierspanning in de nek, kaken, bovenste deel van de rug of schouders. Vaak is en voelt de hoofdhuid ook gespannen aan, zit er spanning in je gelaatsspieren. De behandeling bestaat uit massage van de betrokken spieren, evt. triggerpoints behandelen, acupressuur op je hoofd en tips om jezelf te behandelen. Een traject, wat wil zeggen met een bepaalde regelmaat en meerdere behandelingen krijgen, heeft doorgaans een duurzaam effect! Spanningshoofdpijn is meestal op te lossen!

Specialisatie nek, schouders, rug

Klachten aanpakken bij de oorzaak, is 1 van mijn motto’s. Veel ervaring heb ik met het behandelen van nek, rug-en schouderklachten. De pijn of spanning ter plekke of een tintelende arm, uitstraling naar benen, pijn tussen de schouderbladen, duizeligheid, hoofdpijn kunnen door middel van diverse technieken en coaching worden opgelost.

Als je bekken en onderrug niet in balans voelen door pijn, verkramping of spanning, heeft dat vaak invloed op andere plaatsen in je lijf, bv. je nek-schoudergebied of in je benen. Ook kunnen vastgehouden emoties leiden tot spierspanning in het bekken-en onderruggebied. Een bekend probleem bij spierknopen, verkramping en pijn in de onderrug is bijvoorbeeld de uitstraling naar de benen (ischias). Mijn holistische methode heeft al veel mensen geholpen bij deze klachten.

Een ander voorbeeld dat veel mensen bekend zal voorkomen: hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizen kán ook komen doordat er teveel spanning is in het hoge deel van de nekspieren en/of door verkramping tussen je schouderbladen. Het kan goed helpen die spieren dus aan te pakken!